Vjerski turizam

Spomen hram “Presvete Trojice”

Spomen hram “Presvete Trojice” u Tesliću je po svojim dimenzijama i arhitekturnim rješenjima monumentalno zdanje, te kao takav predstavlja najreprezentativniji objekat na ovim prostorima. Unutrašnjost hrama krasi mermerni ikonostas, rađen po ugledu na ikonostas zadužbine Karađorđevića u crkvi Sv. Đorđa na Oplencu i ističe se jedinsvenim dekoracijama u pozlati i klesanom kamenu. Jedan je od najvećih hramova u Republici Srpskoj i podignut kao spomen hram za poginule borce sa područja opštine Teslić čija su imena upisana na dvije kamene ploče, koje se nalaze u priprati crkve. Ikone su rađene u tehnici mozaika. Na hramu se nalazi 11 pozlaćenih krstova, a kupola je manja samo od one na hramu Sv. Save u Beogradu

Manastir Liplje

Na 25-om kilometru zapadno od Teslića, u podnožju planine Borja u ambijentu netaknute prirode, smješten je srednjevjekovni manastir Liplje koji datira iz 13. vijeka. Uz Banju Vrućicu jedna je od najpoznatijih lokacija na turističkoj mapi opštine Teslić. U simbiozi sa prirodnim okruženjem, bajkovita slika koju ovaj objekat stvara ne ostavlja nijednog posjetioca ravnodušnim. Njegov postanak kazivanja vezuju za imena Stefana Nemanje i Svetog Save, dok se u njegovoj arhitekturi otkriva raška škola o čemu svjedoče dekorativni elementi na njenoj fasadi, a što ga čini jednim od najljepših sakralnih objekata u Bosni i Hercegovini. U manastirskom konaku posjetioci mogu da prespavaju, a kako manastir, pored biblioteke, posjeduje i salu zatvorenog tipa sa oko stotinu mjesta, moguće je u njemu organizovati mnoge seminare i različite skupove.

Crkva brvnara

Crkva brvnara posvećena Uspenju Presvete Bogorodice nalazi se u naselju Vrućica i rekonstruisana je na mjestu nekadašnje bogomolje koja datira iz 1642. godine. Rekonstrukcija je obavljena na način da je zadržan prvobitni izgled, a postavljena su i vrata stara četiri vijeka sačuvana od prve crkve na kojima se nalazi brava starosti 370 godina, koja i danas funkcioniše. Prvobitna crkva je sagrađena za samo jednu noć jer tadašnje turske vlasti i travnički vezir nisu dozvoljavali da Srbi grade velike bogomolje, već samo onolike kolike se mogu napraviti za jedan dan..

Svetište Kondžilo

Svetište Kondžilo koje se nalazi u Komušini udaljeno je od grada Teslića 20 kilometara u pravcu Blatnice. Svake godine na blagdan Velike Gospe ili “Gospojinu”, preko 20.000 posjetilaca iz čitavog svijeta dolaze na ovo mjesto da bi kroz procesiju pratili sliku Gospe Kondžilske za koju se vezuju mnogobrojna čuda. Samo Kondžilo je uzvišenje obraslo listopadnom šumom na čijem se vrhu nalazi prostran proplanak gdje se dogodilo prvo čudo Gospe Kondžilske. Kondžilo je već preko dvije stotine godina mjesto hodočašća, u prvom redu katolika, ali i vjernika pravoslavne i islamske vjere i kao takvo predstavlja jedinstveno svetište u regionu.

Krstova Gora

Krstova Gora je uzvišenje u naselju Gornji Ružević, u neposrednoj blizini grada. Na samom vrhu uzvišenja postavljen je trideset tri metra visok metalni krst koji simbolički predstavlja trideset tri godine života Gospoda Isusa Hrista. Krstova Gora se nalazi zapadno od centra grada, udaljenosti 2 km.

Pogledajte još :

Krenite u šetnju po planinama u okolini Teslića i otkrijte zbog čega ih lokalno stanovništvo toliko voli.

Predstavljamo Vam bazu GPS trekova za uredjaje posebno prilagodjenu za planinare.
Mape su potpuno besplatne i mogu se slobodno koristiti!

Zavirite u skrivene pećinske dragulje u okolini Teslića i vidite kako ih je priroda ukrasila pećinskim nakitom.

Planine, bogomolje i pećine nisu jedine atrakcije koje Teslić može da ponudi. Pogledajte šta se još krije u prirodi u okolini opštine.