Planinski turizam

Planina Borja

Odmah iznad manastira Liplje, sa kojim je povezan planinskom stazom, lociran na magistralnom putu Banja Luka – Teslić – Doboj, na padinama planine Borja i na nadmorskoj visini od 810 metara, nalazi se sportsko-rekreacioni centar Hajdučke vode. Centar raspolaže sa igralištem za odbojku, košarku i rukomet, igralištem za djecu, fudbalskim terenima, kongresnom dvoranom, trim kabinetom, salom za vježbanje, te ski stazom sa žičarom. Takođe, tu se nalaze i mnogobrojne staze za šetanje, trčanje i vožnju biciklom, što ovu lokaciju čini izuzetno pogodnom kako za duševni i tjelesni ugođaj, tako i za aktivan odmor. Uzevši u obzir i predivan planinski ambijent, jasno je zašto ova lokacija, i ljeti i zimi, predstavlja omiljeno odredište mnogih turista iz bliže i dalje okoline.

Vučja planina

Sa visinom većom od 1300 metara, Vučja planina predstavlja jedan od najviših vrhova opštine Teslić, a ono što je izdvaja kao najljepšu planinu na ovim prostorima je prostrani plato na njenom vrhu koji je prekriven travom mekšom od tepiha i sa kojeg se pružaju fantastični pejzaži sa svih strana, te mnogobrojnim izvorima čiste planinske vode koji na mnogim mjestima formiraju skokove u vidu vodopada. Predstavlja jedno od najljepših mjesta za izletnički i lovni turizam, te uz svjež vazduh i netaknutu prirodu dovodi do toga da ko jednom posjeti Vučju planinu obavezno se ponovo vraća. Poznata je i po tome, što se na njoj dugi niz godina održava turističko-privredna manifestacija ”Ovnovijada”, koju posjeti oko 10.000 ljudi, a u sklopu koje posjetioci mogu uživati u tradicionalnim borbama ovnova, izložbama mliječnih proizvoda tog kraja, takmičenju u starim disciplinama kao što su nadvlačenje konopca, skok u dalj, košenje trave i drugo.

Planina Očauš

Planina Očauš se većim svojim dijelom nalazi na teritoriji opštine Teslić, i njegov najveći vrh na ovoj opštini Biser Glavica (ujedno i najveći vrh opštine Teslić) seže do 1383 m. U 2015. godini su planinari iz Planinarskog društva “Adrenalin” iz Teslića označili geodetski kotni kamen na njegovom vrhu i u neposrednoj blizini postavili planinarsko sanduče sa upisnom knjigom i pečatom vrha.  Sjeverno od Očauša se nalazi planina Borja, i razdvajaju ih potok Mihajlovac i rijeka Velika Usora. S istočne strane, Očauš od planina Brić i Vučje planine razdvajaju rječice Očaušnica, Crkvena i Studena, dok su južno od Očauša niske padine Vlašića od kojih je izdvojen gornjim tokom rijeke Vrbanje i njenim pritokama. Prepoznatljivost Očauša leži u njegovoj nepošumljenoj istočnoj strani poznatoj kao Očauško Lice, koje je uočljivo od Tešnja, Teslića, Usore, Stanara i Prnjavora. Očauš je bogat i pećinama, ali i ležištima uglja skromnog kvaliteta.

Planina Brić

Planina Brić je još jedna od planina koje krase opštinu Teslić. Brić se nalazi sa istočne strane Očauša, od kog ga razdvajaju rječice Očaušnica, Studena i Crkvena, dok se sa njegove južne strane nalazi Vlašić. Brić lokalno stanovništvo naziva i Brićko brdo, a najviši njegov vrh jeste Ciganska poljana koji se nalazi na 1309 m nadmorske visine. Površinom relativno malo Brićko brdo se ipak “uglavilo” između prostranijeg Očauša i Meokrnja (Vučje planine), odn. između kanjona rječica Jalove i Studene.

Pogledajte još:

Predstavljamo Vam bazu GPS trekova za uredjaje posebno prilagodjenu za planinare.
Mape su potpuno besplatne i mogu se slobodno koristiti!

Vjerski hramovi su značajno kulturno-istorijsko naslijeđe, te su jedan od najboljih načina da upoznate tradiciju, istoriju i kulturu jednog naroda.

Zavirite u skrivene pećinske dragulje u okolini Teslića i vidite kako ih je priroda ukrasila pećinskim nakitom.

Planine, bogomolje i pećine nisu jedine atrakcije koje Teslić može da ponudi. Pogledajte šta se još krije u prirodi u okolini opštine.